Colheita is voor Port, wat Single Malt is voor Whisky. Men neme de druiven van één goed portjaar, perst deze (natuurlijk op ambachtelijke wijze, in stenen reservoirs, met de voeten, zoals al honderden jaren gebeurd) en laat de port rusten op eikenhouten vaten die relatief klein zijn (600 liter).

Het jaar van oogst wordt ook vermeld op de fles. Dit in tegenstelling tot Aged Tawny's die een blend zijn van meerder portjaren. Zo is een 10 jaar oude Tawny Port, gemiddeld 10 jaar oud. Hiermee wordt jaar op jaar een consistente smaak gemixed. 

De druiven die gebruikt worden voor een Colheita zijn van een vintage-kwaliteit, die men niet wil mengen met andere druiven. Elke Colheita is dus van extra hoge kwaliteit, met ook allemaal een smaak die op nuance kan afwijken van een Colheita van een ander jaar.
Bezig met laden...
  • place Ook afhalen in onze winkel in Zwolle!
  • access_time Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  • local_shipping Vanaf € 50,- gratis bezorging in heel NL

Colheita

Wie op zoek is naar een port van uitmuntende kwaliteit, komt wellicht uit bij een colheita port. Deze subcategorie wordt aangeboden in de vormen white en tawny en ondergaat een specifiek proces, wat het smaakprofiel van deze port zo eigen maakt.
 

White colheita of tawny?

Zoals de naam doet vermoeden wordt de white gemaakt van witte druiven. In een normale (tawny) colheita zullen voornamelijk rode druiven zijn gebruikt, al kan er ook een enkele witte druivensoort in de mix zijn toegevoegd. Het woord “colheita” verwijst naar de kwaliteit van deze port; het betekent letterlijk “oogst” en toont aan dat de druiven die zijn gebruikt voor deze port afkomstig zijn uit één oogst. Door het gebruik van hoge kwaliteit druiven staat deze soort port garant voor een uitstekende smaakbeleving. Het wordt daarom ook wel gezien als gedegen concurrent van de vintage port, welke ook uit één oogst worden geproduceerd. Een goede port in deze categorie is meestal echter vriendelijker geprijsd en heeft misschien juist daarom ook een grote schare liefhebbers.

Citrus en noten

Een minstens zo belangrijke eigenschap voor deze port is het productieproces. Het mengsel van gestampte druiven wordt in kleine vaten gegoten gemaakt van neutraal hout. Hier liggen ze minstens 6 jaar, maar net als bij andere soorten kan de leeftijd erg uiteen lopen. Er zijn exemplaren te koop van 20 of 30 jaar, en zelfs 60 of 80 is mogelijk. Door de rijping in hout krijgt de port een complexe smaak. De oudere soorten hebben daarom een breed scala aan smaken te bieden. Mettertijd ontstaan er tonen van gedroogd fruit, citrusvruchten en noten die samen een bijzonder geheel vormen.

Portugal heeft vele soorten colheita port te bieden. Waar vooral de witte vroeger zeldzaam genoemd kon worden, is deze tegenwoordig goed verdeeld in Portugal en ver daarbuiten.
 

Colheita port

Een colheita port is favoriet bij velen vanwege de hoge kwaliteit van deze drank. De naam colheita betekent in het Portugees letterlijk “oogst” en verwijst naar het feit dat de druiven in deze port uit één oogst afkomstig zijn. Hierdoor is de herkomst van een colheita port altijd bekend en iets dat wijnmakers graag delen.
 

Colheita port uit één oogst

Veel producenten van authentieke port hebben wel een witte of tawny colheita in hun assortiment. Door druiven van hoge kwaliteit te gebruiken uit één oogst en de drank minstens 6 jaar te laten rijpen in kleine, neutraal houten vaten, ontstaat een portwijn met een fijne, herkenbare smaak. Het proces van druif tot port voor de verkoop verloopt bij deze categorie portwijnen ongeveer hetzelfde als bij tawny port. De rijping vindt plaats op hout alvorens de port in flessen wordt geschonken. Of het nut heeft om een fles colheita port voor langere tijd te jaren rijpen na aankoop, verschillen de meningen. Hoe dan ook is bekend dat een langere tijd in houten vaten zorgt voor een complexere smaak. Zodoende zal een colheita van 10 jaar een andere smaakbeleving met zich meebrengen dan één van 30 of 40 jaar. Er bestaan zelfs extreem oude colheitas, 60 en 80 jaar zijn niet ondenkbaar, maar dit betreft wel de topklasse van de colheita port.
 

Kwaliteit

Over het algemeen is een colheita vriendelijk geprijsd voor de hoge kwaliteit die het met zich meebrengt. Met welke gerechten deze port het best te combineren is, is sterk afhankelijk van de soort; een white is zoals veel soorten witte port een verfrissende zomerdrank terwijl tawny colheita vaak als diner wijn wordt ingezet vanwege het aandeel aan rode druiven. Bovendien zorgt elke producent graag voor z’n eigen herkenbare smaakbeleving. Daardoor is het ontdekken van uw persoonlijke favoriet een interessant proces.


 


NIX18 NIET ROKEN -NIET DRINKEN

IM-PORT.nl biedt producten met alcohol aan. Wanneer u verder gaat verklaart u minimaal 18 jaar oud te zijn.

Daarnaast bevat deze site cookies Lees meer over uw privacy.