Wie het neusje van de zalm zoekt in de ruby port, komt uit bij een heerlijke vintage port. Deze wordt gemaakt van uitsluitend de allerbeste druiven afkomstig uit één oogst. Het is voor wijnmakers daarom ook niet altijd mogelijk om vintage port te maken. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de oogst dat jaar. Gemiddeld driemaal per decennium beleven we een “vintage jaar”.

Vintages worden bij ons altijd zorgvuldig bewaard. Zoals in een wijnklimaatkast die zorgt voor de goede temperatuur en constante luchtvochtigheid.
Bezig met laden...
  • access_time Voor 17.00 besteld, zelfde dag verzonden
  • place Ook afhalen in onze winkel in Zwolle
  • local_shipping Vanaf € 60,- gratis bezorging in heel NL

Vintage port staat voor kwaliteit
Vintage port heeft alles: een uitmuntende kleur, aroma en natuurlijk smaak. Dit zijn de soorten die men bewaart voor de speciale momenten. Er komen veel regels kijken bij de productie van een vintage, opgesteld door het Portugese instituut voor portwijn (IVDP). Ze bepalen dat de port gebotteld moet worden tussen de 18 en 30 maanden na de oogst van de druiven. Dit komt de rijke smaak van vintage ten goede. Eenmaal gebotteld gaat het rijpingsproces verder in de fles; sommige flessen liggen tot wel 80 jaar op de planken voordat ze worden genuttigd. Vintage port is hiermee één van de weinige soorten waarbij het rijpingsproces na het bottelen nog verder gaat. Des te langer de rijping, des te smaakvoller de port. Jonge vintage is echter ook zeker in trek en heeft een verfijnde smaak.

Jaren waarin de oogst volgens verschepers goed genoeg is voor vintage port, worden goedgekeurd als vintage jaren. Nadat de druiven, vaak afkomstig van de wijngaarden van de producenten zelf, zijn gevinifieerd, liggen daarna te rusten in kleine, houten vaten. De ongefilterde drank zal naar verloop van tijd droesem vormen, iets dat typisch is voor een authentieke vintage. Wie een fles vintage aanbreekt doet er daarom goed aan deze eerst te decanteren. Het bezinksel dat achterblijft in de fles wordt door de Portugezen soms gebruikt om meer smaak te geven aan een goedkopere ruby port.

Voordat de fles in handen van de consument eindigt zijn we bij een vintage echter al vele jaren verder. Er zijn vintage porten van 7 jaar jong, maar ook soorten die tot 60 jaar in de wijnkelder hebben gelegen om optimaal op smaak te komen. De leeftijd van een vintage is voor een groot deel bepalend voor de smaak; relatief jonge port smaakt fruitiger terwijl in de loop der jaren de smaak voller en complexer wordt. Ook het aroma van een port die lange tijd heeft gerijpt is een heel eigen beleving. Vanwege dit gebruik weten we dat er momenteel nog flessen vintage port in de wijnkelders in Porto liggen die pas over enige jaren verkrijgbaar zullen zijn, maar al een half mensenleven de tijd nemen om hun sublieme smaak te ontwikkelen. Een interessant en fascinerend idee voor de echte liefhebbers van port. Een vintage is daarmee een luxeproduct en niet altijd makkelijk te verkrijgen; van alle verkochte ruby port is slechts 1% vintage.

Single Quinta
De vraag naar vintage port is soms hoger dan het aanbod, vooral omdat producenten niet zomaar elk jaar een vintage op de planken kunnen leggen. Een alternatief hiervoor is de Single Quinta Vintage Port, afgekort tot SQVP. Dit is geen officiële benaming, maar het wordt toch vaak gebruikt als benaming voor port van hoge kwaliteit, enigszins vergelijkbaar met een vintage. De druiven zijn afkomstig van één quinta of wijngaard, al werken soms meerdere quinta’s samen aan een port. SQVP’s zijn vooral afkomstig van kleinere producenten welke niet de mogelijkheid hebben om een echte vintage port op hun naam te zetten. Deze producenten zijn niet afhankelijk van vintage jaren maar bekijken zelf of hun oogst goed genoeg is om aan een SQVP te werken. De prijs van een SQVP ligt doorgaans iets lager dan van een ware vintage, maar ook deze port is hoog gewaardeerd door vele kenners.

Voedsel Combinaties
Hoofdgerecht: Rosbief en wild
Nagerecht: Blauwaderkaas, Chocolade cake en mouse


NIX18 NIET ROKEN -NIET DRINKEN

IM-PORT.nl biedt producten met alcohol aan. Wanneer u verder gaat verklaart u minimaal 18 jaar oud te zijn.

Daarnaast bevat deze site cookies Lees meer over uw privacy.