Een 10 jaar oude tawny port biedt een rijke, complexe en verfijnde wijnervaring, met een breed scala aan smaken en een perfecte balans tussen zoetheid en zuurgraad. Het is een uitstekende keuze voor speciale gelegenheden en als begeleider van diverse desserts.

Voedsel Combinaties :
Voorgerecht: : Paté, walnoten, geklaarde bouillonsoepen
Hoofdgerecht: Vlees met notenvulling
Nagerecht: Desserts op eierbasis en walnootijs
Bezig met laden...
  • access_time Tot 26-6 alleen verzending woensdag / vrijdag
  • place Ook afhalen in onze winkel in Zwolle
  • local_shipping Vanaf € 60,- gratis bezorging in heel NL

10 jaar oude tawny port is een bijzondere categorie binnen de tawny portwijnen, bekend om zijn complexiteit en rijpe smaak. Deze wijn heeft gedurende een decennium in eikenhouten vaten gerijpt, wat resulteert in een rijke en verfijnde smaakervaring. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van een 10 jaar oude tawny port:

Rijping: De wijn rijpt gedurende 10 jaar in kleine eikenhouten vaten. Deze langdurige rijping zorgt ervoor dat de wijn zijn karakteristieke tawny kleur krijgt, evenals complexe smaken die ontstaan door de interactie met het hout en de geleidelijke oxidatie.

Kwaliteit: Druiven van hoge kwaliteit worden gebruikt om 10 jaar oude tawny port te maken. Vaak worden meerdere oogstjaren geblend om een consistente en gebalanceerde wijn te creëren. Het langdurige rijpingsproces helpt om onzuiverheden te verwijderen en de wijn te verfijnen.

Smaakprofiel: Een 10 jaar oude tawny port heeft een rijk en complex smaakprofiel. Verwacht aroma's en smaken van gedroogd fruit zoals vijgen en rozijnen, noten, karamel, honing, kruiden en soms een vleugje chocolade of koffie. De wijn heeft een zijdezachte textuur en een evenwichtige zuurgraad die de zoetheid in balans houdt.

Kleur: De kleur van een 10 jaar oude tawny port is amber tot roodbruin, wat kenmerkend is voor wijnen die langdurig in eikenhouten vaten hebben gerijpt.

Serveerwijze: 10 jaar oude tawny port wordt vaak licht gekoeld geserveerd, vooral als digestief na de maaltijd. Het kan ook goed samengaan met desserts zoals notentaarten, crème brûlée, gedroogd fruit, en gerijpte kazen. Sommige mensen genieten er ook van als aperitief.

Bewaarpotentieel: Deze wijnen zijn klaar om te drinken zodra ze gebotteld zijn, maar ze kunnen ook nog enkele jaren in de fles verder rijpen. De smaak zal echter niet significant veranderen na botteling zoals bij sommige andere wijnen. Het is het beste om de wijn binnen enkele jaren na aankoop te drinken om optimaal van de smaak te genieten.

Populariteit: 10 jaar oude tawny port is populair vanwege zijn balans tussen rijpheid en frisheid. Het biedt een mooie introductie tot de complexiteit van oudere tawny ports zonder de prijs van een 20 of 30 jaar oude variant.


NIX18 NIET ROKEN -NIET DRINKEN

IM-PORT.nl biedt producten met alcohol aan. Wanneer u verder gaat verklaart u minimaal 18 jaar oud te zijn.

Daarnaast bevat deze site cookies Lees meer over uw privacy.