Waar de normale port een blend is van oogst uit verschillende jaren zijn Vintages en Late Bottled Vintages oogst uit een goed jaar, waarbij het zonde is om deze te vermengen met andere jaren. Het oogstjaar staat dan ook op de fles. Wanneer een port niet exclusief genoeg is om als Vintage gebotteld te worden, maar te mooi is om in een blend te verwerken, dan wordt het vaak een Late Bottled Vintage. Deze blijft dan ook iets langer op vat.

Vaak bevat een Vintage of LBV ook wat droesem of residu in de fles, de port is dan unfiltered. Dit zijn ook echte bewaarports, ze rijpen verder op de fles. Een LBV kan rustig tien jaar liggen en wordt daar alleen beter van. Hoe langer de port op fles heeft gerijpt, hoe korter deze geopend op smaak blijft. Een jonge LBV kan echter rustig een maand open blijven. Combineren LBV met gerechten?

Een vintage is vaak maximaal op smaak na 20-30 jaar. Deze ports moet je dan wel in een weekend (een heel smaakvol weekend) nuttigen. Combineren Vintage met gerechten?
Bezig met laden...
  • place Ook afhalen in onze winkel in Zwolle!
  • access_time Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  • local_shipping Vanaf € 50,- gratis bezorging in heel NL
Noval Silval Vintage 2015

Silval 2015 Vintage port.

Noval Silval Vintage 2015

49,50

Prijs per stuk

remove add
Bestellen

Op voorraad

(0)

LBV Port

LBV port is een afkorting die vaak wordt gebruikt als het gaat om authentieke port uit de streek rond de Douro-vallei. LBV staat in deze voor “Late bottled vintage” en is een subcategorie onder de portwijnen die steeds meer aan populariteit wint. Deze bijzondere ondersoort kan veel mensen bekoren en wordt in grote getallen verkocht in en ver buiten Portugal.

Port is één van de belangrijkste exportproducten van Portugal en heeft het land op de kaart gezet als echte wijnmakers. Nog altijd genieten wijnliefhebbers vanuit alle windstreken van een speciale port. De basisingrediënten, maar vooral het productieproces maken het grote verschil in de diverse soorten port. De variatie is enorm; van een jonge, frisse, witte port tot een doorgewinterde tawny en een luxueuze vintage port. Deze laatste wordt gezien als het neusje van de zalm: een port met een ultieme smaakbeleving, maar dit komt met een soortgelijke prijs. Porthuizen hebben tevens geen oneindige mogelijkheden om vintage port te produceren, dit is aan strenge voorwaarden verbonden en kan alleen in jaren dat de druivenoogst van de allerbeste kwaliteit is. Die zo gewilde vintage port is daarom zeldzaam te noemen, en daar hangt een bijbehorend prijskaartje aan.

LBV port met oogstjaar

Een bekend alternatief voor vintage dat alom geliefd is bij wijnkenners, is late bottled vintage port. LBV port wordt, net als vintage port, gemaakt van druiven afkomstig uit één oogst. Het oogstjaar is daarom herleidbaar en wordt vermeld op de fles. Wie een fles LBV port in handen heeft zal nog iets belangrijks opmerken aan het label op de fles: deze zal vaak aangeven of de port al dan niet gefilterd is. Dit is belangrijke informatie, want het heeft invloed op de smaak van de port, en op de gebruikswijze. Een ongefilterde LVB port zal eenmaal gebotteld nog een rijpingsproces doormaken waardoor de smaak blijft verbeteren. Wel houdt dit ook in dat zich bezinksel zal vormen in de fles. Een ongefilterde port kan daarom het best gedecanteerd worden voordat het klaar is voor consumptie. Wie een gefilterde late bottled vintage aanschaft heeft een zogenaamde gestabiliseerde port zonder bezinksel. Het rijpingsproces van deze soort vond plaats in grote eikenhouten vaten waar het mengsel van druiven zich voor 4 á 6 jaar bevond. Ongeacht of de late bottled vintage port gefilterd is, wordt voor de rijping deze 4 á 6 jaar uitgetrokken zoals het Portwijn Instituut van Portugal vraagt van dit type port. Het jaar dat de wijn gebotteld wordt, wordt vervolgens vermeld op de achterzijde van het label op de fles. Na aankoop is gefilterde LBV al op z’n best, nog langer laten liggen is daarom niet nodig. Een andere eigenschap die in het voordeel spreekt voor LBV port is dat een geopende fles langer houdbaar is dan een vintage port. Het gebruik bij een echte vintage is om de fles te delen in goed gezelschap in één of hooguit twee avonden. Een LBV kan echter gerust meerdere weken bewaard worden na het aanbreken van de fles.

Grote merken

De meeste grote porthuizen hebben zich toegelegd op de productie van een late bottled vintage. Het is nog altijd een port van enige klasse die wordt gemaakt uit druiven van goede kwaliteit en waarvan de productie aan strenge richtlijnen voldoet. Toch zijn deze regels iets soepeler dan bij een ware vintage port, waardoor LBV makkelijker geproduceerd kan worden. Daar komt ook bij dat het iets vriendelijker geprijsd is en er meer van geëxporteerd wordt. Waar het vinden van een authentieke vintage port een ware opgave kan zijn, vinden we late bottled vintage port bij vrijwel alle grote wijnmakers uit Portugal. Een aantal bekende voorbeelden die een LBV port in hun assortiment hebben zijn Graham’s, Quevedo, Offley en Osborne.


NIX18 NIET ROKEN -NIET DRINKEN

IM-PORT.nl biedt producten met alcohol aan. Wanneer u verder gaat verklaart u minimaal 18 jaar oud te zijn.

Daarnaast bevat deze site cookies Lees meer over uw privacy.