Een 30 jaar oude tawny port biedt een rijkdom en complexiteit die slechts door decennia van rijping kan worden bereikt. Met zijn diepe smaken en geuren van gedroogd fruit, karamel, en specerijen is het een heerlijke wijn om van te genieten bij speciale gelegenheden of om te combineren met verfijnde desserts en kazen. De zorg en tijd die nodig zijn om deze wijn te maken, maken het een waardige keuze voor elke wijnliefhebber.
Bezig met laden...

Een 30 jaar oude tawny port is een bijzondere versterkte wijn afkomstig uit de Douro-vallei in Portugal, die zich onderscheidt door zijn langdurige rijping en complexe smaakprofiel. Hier zijn enkele details en kenmerken van een 30 jaar oude tawny port:

Kleur en Uiterlijk:
Een 30 jaar oude tawny port heeft een diepe amberkleur met soms een mahonie tint. De kleur is vaak donkerder en rijker dan jongere tawny ports.

Smaakprofiel:
Het smaakprofiel is zeer complex, met een mix van gedroogd fruit zoals vijgen en dadels, karamel, honing, toffee, en geroosterde noten zoals hazelnoten en walnoten. Andere smaaknuances kunnen bestaan uit specerijen zoals kaneel en nootmuskaat, evenals subtiele tonen van chocolade, koffie en tabak.

Aroma:
De aroma’s zijn intens en geconcentreerd, met geuren van gedroogd fruit, kruiden, vanille, en hout. Vaak zijn er ook hints van sinaasappelschil en rozijnen.

Productieproces:
De wijn wordt versterkt met wijnalcohol na de fermentatie en vervolgens gerijpt in kleine eikenhouten vaten gedurende gemiddeld 30 jaar. Dit langdurige rijpingsproces zorgt voor oxidatie, wat bijdraagt aan de karakteristieke kleur en smaak van de wijn.
Het mengen van verschillende jaargangen zorgt ervoor dat de wijn consistent blijft qua kwaliteit en smaak.

Serveertips:
Een 30 jaar oude tawny port kan op kamertemperatuur of licht gekoeld worden geserveerd.
Het is een uitstekende begeleider van desserts zoals crème brûlée, notentaarten, gedroogd fruit, en sterke kazen zoals blauwe kaas. Het is ook heerlijk om gewoon op zichzelf te drinken als een digestief na de maaltijd.

Bewaren:
Na het bottelen verandert tawny port niet meer in smaak. Een geopende fles kan enkele weken tot enkele maanden goed blijven, afhankelijk van hoe goed deze is afgesloten en bewaard (bij voorkeur op een koele, donkere plaats).


NIX18 NIET ROKEN -NIET DRINKEN

IM-PORT.nl biedt producten met alcohol aan. Wanneer u verder gaat verklaart u minimaal 18 jaar oud te zijn.

Daarnaast bevat deze site cookies Lees meer over uw privacy.