Droge witte port

Dry witte port is een stijl van witte port die zich onderscheidt door zijn droge karakter in tegenstelling tot de zoetere varianten. Witte port is een drank van Portugese afkomst die wereldwijd vaak over de toonbank gaat. De typische smaak van witte port doet het goed als aperitief, als dessertwijn of zelfs in een cocktail. Een subcategorie binnen de witte port die het benoemen waard is, is droge witte port. Extra dry white bewijst dat port niet altijd zoet hoeft te zijn.

Bezig met laden...
  • access_time Tot 26-6 alleen verzending woensdag / vrijdag
  • place Ook afhalen in onze winkel in Zwolle
  • local_shipping Vanaf € 60,- gratis bezorging in heel NL

Voedsel Combinaties

Aperatief: Portonic (cocktail), amandelen en gerookte ham

Voorgerecht: Salades, gebonden soep en gerookte vis

Hoofdgerecht: Gegrilde vis en gevogelte in milde saus

Nagerecht: Fruitsalade en citrusijs


Droge witte port door witte druivensoorten

Witte port kan in smaak variëren van zeer zoet tot extra droog, ook wel bekend als extra dry white. En ook daar tussenin komt er steeds meer op de markt. Zodoende is er voor iedereen wel een witte port te vinden die hem of haar kan bekoren. Voor deze wijnsoorten uit Portugal worden uitsluitend witte druiven gebruikt. De druivensoorten bepalen voor een aanzienlijk deel de smaak en afdronk van de drank. En waar men vroeger niet zo moeilijk deed over het telen van verschillende druivensoorten door elkaar, waardoor de precieze ingrediëntenlijst van een port soms niet geheel bekend was, wordt er tegenwoordig juist heel precies gekeken naar het gebruik van de verschillende soorten. Tegenwoordig leggen wijngaarden zich per veld vaak toe op slechts één druivensoort. Voor witte port zijn er in totaal 48 soorten witte druiven die gebruikt mogen worden. Wijnmakers uit de Douro-regio kunnen eindeloos combineren tussen deze soorten en daarnaast de smaak en kleur van de drank beïnvloeden door middel van het rijpingsproces. Doorgaans ondergaat droge witte port geen lang rijpingsproces, al zijn er wel voorbeelden die enkele tientallen jaren in speciale houten vaten worden gereserveerd voordat het eindproduct gebotteld kan worden. Door de specifieke manier waarop port wordt gevinifieerd is het over het algemeen zoeter dan andere wijnsoorten. Toch betekent dat niet dat port niet droog kan zijn, of dat droge port niet smaakvol is.
Droge witte port ontstaat dus door het gebruik van de juiste witte druivensoort. Het Portugese Instituut voor Port Wijnen (IVDP) heeft vastgelegd welke soorten hiervoor gebruikt mogen worden en de regio rond Porto bestaat voor een groot deel uit velden waar druiven groeien voor de productie van onder andere droge witte port. Een populaire port in dit segment is  “Leve Soco”, een licht droge witte port met een alcoholpercentage van slechts 16,5%. Het rijpingsproces van deze droge witte port bedraagt 5 tot 10 jaar, in dit tijdsbestek verliest de port een groot deel van z’n natuurlijke suikers. Wat er overblijft is een herkenbare licht droge smaak, heerlijk als aperitief tijdens een zomerdag.

Extra dry white

Voor wie een Leve Soco nog iets te zoet is, is er toch vaak een geschikte port te vinden. Laat u zich niet afschrikken door het imago dat port zoet moet zijn. Extra dry white port bestaat daadwerkelijk, en doet qua smaak niet onder aan de andere wijnsoorten uit Portugal. Extra dry white is vaak het soort port dat wordt gebruikt om een in Portugal mateloos populair mixdrankje te verkrijgen: Port Tonic. De droge witte port wordt gemengd met tonic en koud geserveerd met een citroenschijfje. Een inheemse cocktail voor het Portugese land dat prima kan concurreren met het veel bekendere gin-tonic. Hiermee wordt maar weer aangetoond dat port een veelzijdige drank is en veel meer dan een zoete wijnsoort.

Hoewel port vooral bekend staat als een zoete drank, groeit het aantal liefhebbers voor droge witte port. In de loop der jaren is er steeds meer variatie ontstaan in de Portugese alcoholische drank, ook in de richting van licht droog tot zelfs extra dry white. De consument heeft hierin inmiddels veel keuze, net als bij het serveren en combineren van de drank. Smaakvol bij kazen, in combinatie met tonic of gewoon “on the rocks” al genietend van de zomerzon.


NIX18 NIET ROKEN -NIET DRINKEN

IM-PORT.nl biedt producten met alcohol aan. Wanneer u verder gaat verklaart u minimaal 18 jaar oud te zijn.

Daarnaast bevat deze site cookies Lees meer over uw privacy.