Branco port of witte port wordt gemaakt van speciale daarvoor goedgekeurde witte druiven, met de exotische namen Gouveio, Donzelinho, Malvasia Fina, Viosinho, Rabigato, Códega en Folgasão. Op de oudere witte ports en witte colheita na, wordt het meestal gebotteld en verscheept als ze 3 jaar op enorme houten vaten hebben gelegen, net als een Ruby Port dus. Aged of Old White Port en Colheita hebben op kleinere vaten gelegen, zoals de Tawny Ports, waarbij de houtrijping ze een unieke volwassen smaak geeft.

White port is er in verschillende varianten, de Lagrima (zoet, smaakt naar honing en ruikt naar bloemen) , Medium Sweet (vol, smaakt naar druiven) en Dry (Nog steeds zoet, maar frisser). Daarnaast heb je wat meer gerijpte witte port, te beginnen bij reservas (4-8 jaar) tot echte houtgerijpte parels zoals de Quinta das Lamelas oude ports en de Colheita van Barão de Vilar.

Witte port wordt ook vaak gebruikt voor mixjes, waarbij Portonic (Port en Tonic verhouding 1 op 2) vaak favoriet is. (tip: een scheutje sinaasappelsap bijvoegen).  Lekker bij noten, paté of als aperitief. Drink licht gekoeld 5-10 graden. Combineren met droge witte port?




Bezig met laden...
Maynard's White

Maynard's White Port

Maynard's White

12,50

Prijs per stuk

remove add
Bestellen

Op voorraad

(0)
Noval Lagrima

Quinta do Noval Lagrima

Noval Lagrima

13,50

Prijs per stuk

remove add
Bestellen

Op voorraad

(2)
  • place Ook afhalen in onze winkel in Zwolle!
  • access_time Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  • local_shipping Vanaf € 50,- gratis bezorging in heel NL
Ramos Pinto Lagrima

Ramos Pinto Lagrima in mooie giftdoos

Ramos Pinto Lagrima

15,50

Prijs per stuk

remove add
Bestellen

Op voorraad

(14)

Witte port koud

Niets smaakt zo heerlijk op een stralende zomerdag als een witte port koud uit de koelkast. Mensen van over de hele wereld genieten jaar na jaar van dit drankje. Deze wijn uit Portugal heeft in de loop der jaren vele harten veroverd, en met overduidelijke redenen. De link naar de zomer is er niet voor niets, witte port leent zich uitermate goed als verfrissende drank en dient bij voorkeur koud geserveerd te worden.

Witte port koud geserveerd

De witte port koud geserveerd kan veelzijdig genoemd worden. In de categorie portwijnen zijn ze tegenwoordig betaalbaar en worden vanuit de regio in de Douro-vallei geëxporteerd over de hele wereld. Typisch voor port gemaakt van witte druiven is het gebruik als aperitief voordat het tafelen gaat beginnen. Wereldwijd bekend als “white port” kan dit cultureel erfgoed uit Portugal worden onderverdeeld in verschillende smaakmakers. Afhankelijk van het productieproces kan de smaak van witte port, koud geserveerd, variëren van droog tot zoet en alles daar tussenin. De verschillende soorten kennen ook een kleurverschil, van bijna blank tot rosé-achtig of zelfs bruin als bij tawny-port. Door dit ruime scala is er voor elke liefhebber wel een witte port koud te zetten die ze graag drinken.

Zoet tot droog

Aan de ene kant van het white port spectrum vinden we Lágrima, de meest zoete variant. De Portugezen zijn dol op deze specifieke ondersoort, al is het wereldwijd nog niet echt doorgebroken. Het zoete karakter leent zich uitstekend als dessertwijn. De tegenpool is extra dry white en port met leeftijdsaanduiding, welke aangeeft hoe lang de port heeft gerijpt. Waar witte port meestal minder lang rijpt dan de andere soorten, kan dit anders liggen voor de White Port with an Indication of Age. Het langere rijpingsproces zorgt ervoor dat de vloeistof donkerder van kleur wordt. Tussen deze uitersten ligt nog een grote collectie aan witte port koud te serveren en te combineren bij diverse gerechten. De licht droge “Leve Soco” bijvoorbeeld, met een relatief laag alcoholpercentage voor portwijn. Met 16,5% alcohol en een rijpingsproces dat 5-10 jaar bedraagt in de typische eikenhouten vaten in de Porto-regio is Leve Soco makkelijk te identificeren voor de echte kenner. Maar ook het grote publiek kan een goede Leve Soco meestal waarderen vanwege de toegankelijke smaak en prijs.

Wie juist een white port uit een luxer segment zoekt zal al snel uitkomen bij de White Colheita Port en Very Old White Port. Colheita port rijpt altijd minstens 6 jaar, maar dit proces kan ook langer duren; meer dan 80 jaar is mogelijk. De druiven die worden gebruikt voor echte White Colheita zijn afkomstig uit één oogst, de herkomst van de port is daarom duidelijk aan te geven. Dat zit soms anders bij Very Old White Port. Deze term wordt vooral gebruikt bij witte port waarvan de herkomst en het jaartal niet is bevestigd, of bij soorten die te oud zijn voor de benaming “oude witte port”. Deze twee oudere soorten staan voor een verrassende, complexe smaak en dragen met recht een verhaal met zich mee. Dit zijn de soorten die vaak worden bewaard voor bijzondere gelegenheden. Deel het met vrienden, familie of een geliefde op memorabele dagen.

Witte druiven

Wist u dat er maar een select aantal witte druivensoorten gebruikt mag worden voor de productie van witte port? Een lijst met 48 soorten witte druiven vormt de leidraad voor de productie van officiële en traditionele witte port. Toch weten Portugese wijnmakers steeds meer nieuwe varianten te creëren uit deze selectie. Witte port koud geserveerd wordt steeds meer gewaardeerd en past ook steeds beter in de eet- en drinkgewoonten van mensen over de hele wereld.
 


NIX18 NIET ROKEN -NIET DRINKEN

IM-PORT.nl biedt producten met alcohol aan. Wanneer u verder gaat verklaart u minimaal 18 jaar oud te zijn.

Daarnaast bevat deze site cookies Lees meer over uw privacy.