Tawny port is een verfijnde en complexe portwijn die zijn karakter verkrijgt door een langdurige rijping in houten vaten, wat resulteert in een unieke smaakervaring die verschilt van de meer fruitige en jeugdige ruby port. De Tawny port wordt vernoemd naar de kleur van de port: een taankleurig bruinrood. De port wijn krijgt een mildere smaak, waardoor het een tint krijgt van cognac en whiskey, maar het nog wel de zachtheid en zoetheid behoudt van port.

Tawny port kan worden genoten als aperitief of digestief en past goed bij desserts met karamel, noten, of gedroogd fruit. Het is ook een uitstekende partner voor rijke kazen en paté.
Bezig met laden...
  • access_time Voor 18.00 uur besteld, zelfde dag verzonden
  • place Ook afhalen in onze winkel in Zwolle
  • local_shipping Vanaf € 60,- gratis bezorging in heel NL

Tawny port is een type portwijn dat gedurende langere tijd in eikenhouten vaten rijpt, waardoor het oxidatieproces op gang komt. Dit proces leidt tot een verandering in kleur en smaakprofiel, waarbij de wijn lichter en complexer wordt.

Productieproces
Druivenselectie en vinificatie: Tawny port begint op dezelfde manier als andere portwijnen, met de oogst en fermentatie van druiven. De fermentatie wordt gestopt door het toevoegen van wijndistilaat, waardoor een versterkte wijn ontstaat.
Rijping: In plaats van kort te rijpen in grote tanks, zoals bij ruby port, wordt tawny port gedurende vele jaren in kleine eikenhouten vaten gerijpt. De langdurige blootstelling aan lucht (oxidatie) in deze vaten leidt tot een verlies van de diep rode kleur en de ontwikkeling van een tawny, amberkleurige tint.
Blending: Tawny port wordt vaak gemengd om een consistente stijl en kwaliteit te bereiken. De wijn kan bestaan uit verschillende jaargangen om een bepaalde smaakbalans te bereiken.
Bottelen: Tawny port wordt gebotteld na de gewenste rijpingsperiode. In tegenstelling tot ruby port, rijpt tawny port niet verder op de fles; de complexiteit en smaak zijn volledig ontwikkeld tijdens de vatrijping.

Soorten Tawny Port
Tawny port komt in verschillende leeftijdscategorieën, meestal aangeduid als 10, 20, 30, 40 jaar en  very old. Deze aanduidingen geven de gemiddelde leeftijd van de wijnen in de blend aan:

10 Year Tawny: Heeft gemiddeld 10 jaar gerijpt. Combineert jeugdige fruitigheid met ontwikkelde smaken.
20 Year Tawny: Heeft gemiddeld 20 jaar gerijpt. Vertelt een verhaal van meer uitgesproken noten van gedroogd fruit en karamel.
30 Year Tawny: Heeft gemiddeld 30 jaar gerijpt. Biedt complexe lagen van noten, kruiden, en subtiele houttonen.
40 Year Tawny: Heeft gemiddeld 40 jaar gerijpt. Is zeer verfijnd, met intense, geconcentreerde smaken en een zijdeachtige textuur.
Ports ouder dan 40 jaar worden aangeduidt als "Very Old Ports". 

Smaakprofiel
Gedroogd fruit (vijgen, rozijnen)
Noten (amandelen, walnoten)
Karamel
Specerijen (kaneel, vanille)
Houttonen (ceder, eiken)


NIX18 NIET ROKEN -NIET DRINKEN

IM-PORT.nl biedt producten met alcohol aan. Wanneer u verder gaat verklaart u minimaal 18 jaar oud te zijn.

Daarnaast bevat deze site cookies Lees meer over uw privacy.