De Tawny is net als zijn tegenhanger (Ruby) genoemd naar zijn kleur, een taankleurig bruinrood. Deze kleur onstaat door de houtrijping die deze port doormaakt. Een normale Tawny portwijn ligt drie jaar op relatief kleine houten vaten, een reserva kan tot acht jaar rijpen. Het karakter verandert met de jaren, zo is een aged Tawny of een Colheita echt een ander drankje dan een Tawny van drie jaar oud.

Tijdens de blootstelling aan hout en via de vaten ook aan zuurstof, krijgt de wijn een mildere smaak, het hint dan een beetje naar cognac of whiskey, maar behoudt de zachtheid en zoetheid van port. De fruitsmaak van de wijn wordt langzamerhand anders; (gedroogd) fruit, zoals rozijnen of pruimen worden in deze port vaak herkent. Een Tawny port, zeker een oude kan heel lang geopend blijven (meerdere maanden) zonder noemenswaardig verlies aan kwaliteit. 

Hoewel vaak geserveerd bij een hapje of na de maaltijd is deze port ook geschikt om bij de maaltijd te nuttigen. Door houtrijping volwassen geworden port heeft veel karakter, fluwelen smaak met overtonen van gedroogd fruit, noten, caramel en vanille. Wil je een oude Tanwy combineren met gerechten? Suggesties 10 year20 year old Tawny.
Ideale temperatuur is net iets lager dan kamertemperatuur, 12-15 graden.
Bezig met laden...
Maynard's Tawny

Maynard's Tawny Port

Maynard's Tawny

12,50

Prijs per stuk

remove add
Bestellen

Op voorraad

(0)
  • place Ook afhalen in onze winkel in Zwolle!
  • access_time Voor 16:00 uur besteld, morgen in huis
  • local_shipping Vanaf € 50,- gratis bezorging in heel NL

Tawny

Tawny port is de meest gekozen drank om na de maaltijd te nuttigen in Portugal. De drank is makkelijk te herkennen aan de kleur, waar hij ook z’n naam aan dankt. Het “tawny” bruin ligt tussen lichtbruin en oranje in. Het rijpingsproces van deze port is de verklaring dat de drank zo’n typische kleur aanneemt.

Dit soort port wordt gemaakt van overwegend rode druiven, al is het niet uitgesloten dat wijnmaker ook witte druiven gebruiken in het mengsel. Het belangrijkste onderdeel in de productie van tawny port is het rijpingsproces op hout: het mengsel van druiven wordt in houten vaten gegoten en maakt daar een rijpingsproces door dat minstens 7 jaar in beslag neemt. In die tijd vindt er oxidatie plaats waarmee de kleur en de smaak van de port wordt bepaald. Deze port is fruitig, met hints van andere smaken als vanille en caramel. De exacte smaak van een fles port is echter geheel afhankelijk van de druivensoorten die zijn gebruikt in het recept en de duur van het rijpingsproces. De wijnmaker in Portugal bieden tegenwoordig een breed scala aan tawny port aan met voor ieder een juiste keuze.

Tawny port met complexe smaken

De gemiddelde fles is betaalbaar en makkelijk verkrijgbaar, zowel in Portugal als daarbuiten. Deze soort wordt vaak na de maaltijd genuttigd, maar is ook een prima keuze voor het gebruik in gerechten. Om de basis te vormen voor een overheerlijke portsaus is geen dure fles port nodig met een complexe smaak, maar volstaat een vriendelijk geprijsde soort met een simpele opbouw. Wie toch graag geniet van meer luxe kan in deze categorie flink verwend worden. Naast een Reserve port is er ook nog een Tawny port met leeftijdsindicatie, Colheita port en Very Old Tawny. De leeftijdsindicatie op een fles port kan een kenner alles vertellen over de te verwachten smaak. Over het algemeen kan men stellen dat hoe ouder de port, des te meer de complexere smaken al karamel, gedroogd fruit, bruine suiker en tabak. Een tawny met leeftijdsindicatie uit deze bijzondere smaken optimaal vanaf een leeftijd van 40, maar ook de jongere soorten zorgen voor een bijzondere smaakbeleving. Een port met leeftijdsindicatie wordt zelden gebruikt in gerechten maar past beter als drankje na de maaltijd, of zelfs exclusief om de complexe smaken volledig te ervaren.

Een reserve mag dan wat meer kosten, de prijs-kwaliteitverhouding voor deze port is doorgaans goed te verantwoorden. De koper krijgt hiervoor een port die is gemaakt van betere druiven dan de standaard tawny. Ook heeft een reserve langer gerijpt, met een intensere smaak als gewenste resultaat.

Populair

Op zoek naar een tawny port of een reserve? Vanwege de immense populariteit van deze Portugese zal het niet moeilijk zijn er één te bemachtigen. Jaar in jaar uit maken de wijnmakers uit Porto zich sterk om een goede kwaliteit tawny op de planken te kunnen leggen terwijl flessen van jaren geleden aangeboden worden aan het grote publiek. Importeurs werken samen met deze makers om deze heerlijke portwijnen te kunnen verschepen over de hele wereld. Zodoende kunnen we ook hier genieten van de delicatesse van Portugese grond. Wie zo’n fles, of een reserve, in de kast heeft staan, heeft tal van mogelijkheden. Bewaar hem voor na de maaltijd, of gebruik het juist bij de bereiding van bijzondere gerechten. De port misstaat ook niet bij een lekkere kaas of als dessertwijn. Een echte alleskunner, deze traditionele port met z’n herkenbare bruine kleur!

Old tawny

De meest gedronken port, namelijk tawny port, is te vinden in diverse prijsklassen. Voor een kleine prijs bent u al de eigenaar van een prima fles tawny port. Deze zal qua smaakbeleving vooral doen denken aan rood fruit met een lichte hint van karamel of vanille. De kleur is onmiskenbaar bij tawny port; het dankt zijn naam immers aan de roodbruine kleur van de vloeistof. Wie echter meer complexe smaken zoekt in een port zal vanzelf uitkomen bij een old tawny. De extra jaren die deze old tawny heeft doorgebracht in de authentieke houten vaten laat de complexe smaken naar boven komen. Hierbij moet men denken aan tonen van karamel, bruine suiker, vanille, gedroogd fruit en zelfs tabak en leer.

Old tawny op leeftijd

Old tawny wordt ingedeeld op een leeftijdsindicatie. Deze indicatie geeft aan welke smaken men kan verwachten van een aangeschafte fles port. In het kort: hoe ouder de port, des te intenser de smaak. Hoewel elke producent z’n eigen manier heeft om old tawny te bereiden, waardoor de smaak ook erg specifiek is, kan de leeftijd daarom veel zeggen over de smaakcomplexiteit. Old tawny is verkrijgbaar met leeftijdsindicatie van 10, 20, 30 of 40 jaar.
 
  • 10 jaar oude tawny zal nog veel van de originele smaak bevatten; overwegend rood fruit en een zachte, ronde smaak. Een prima keuze om kennis te maken met de stijl van old tawny op een voorzichtige manier.
  • 20 jaar oude tawny heeft dankzij de extra jaren rijping een complexere smaak. Nu zijn ook tonen als karamel, vanille en bruine suiker te proeven.
  • 30 jaar oude tawny wordt niet door alle wijnmakers geproduceerd, maar is zeker de moeite waard voor de liefhebbers van de tawnysmaak. De drank doet denken aan toffee, bruine suiker en doet wat rook- of leerachtig aan.
  • 40 jaar oude tawny is voor de echte fijnproever en kan in aanschaf prijzig zijn. Het jarenlange productieproces heeft gezorgd voor een ware smaakbeleving met tal van extravagante smaken. De kleur, het aroma en de smaak zijn uitmuntend waardoor deze drank bij voorkeur op zichzelf wordt gedronken om optimaal te ervaren. Ondanks de benaming duurt de productie van sommige soorten ruim langer dan 40 jaar. Er zijn soorten die zelfs meer dan 60 jaar in productie waren voor ze werden gebotteld voor de verkoop aan consumenten in Portugal en ver daarbuiten.

Prijs-kwaliteitverhouding

Als we de experts geloven zou de prijs-kwaliteitverhouding van een 20 jaar old tawny het best zijn, maar in feite is dit heel persoonlijk. Bij een voorkeur voor deze intense smaken kan een 40 jaar oude tawny een ware traktatie zijn die elke euro waard is. Voor anderen is een rijpingsproces van 10 jaar genoeg om tot de gewenste smaak te komen. En ook de producent kan in de categorie old tawny een groot verschil maken. Van hen is bekend dat ze een herkenbare stempel op hun old tawny willen drukken, een smaak die voor de kenners direct te herleiden zal moeten zijn. Enkele bekende producenten zijn Dow’s, Graham’s, Osborne en Offley. Maar behalve de keuze tussen deze namen kan de zoektocht naar nieuwe producenten en hun invulling van een echte old tawny port ook zeer intrigerend zijn.

Old tawny port kan gecombineerd worden bij een maaltijd, maar is opzichzelfstaand ook een prima drank. Vooral de oudere soorten verdienen het om zonder bijsmaak van andere gerechten tot hun recht te komen. Toch is old tawny port te complimenteren met een aperitief, een kaasplankje of als dessertwijn. Eenmaal gekocht hoeft een old tawny niet nog langer bewaard te worden om de smaak ten goede te komen. Eenmaal gebotteld is de smaak van deze port optimaal en daarom direct gereed voor gebruik!
 


NIX18 NIET ROKEN -NIET DRINKEN

IM-PORT.nl biedt producten met alcohol aan. Wanneer u verder gaat verklaart u minimaal 18 jaar oud te zijn.

Daarnaast bevat deze site cookies Lees meer over uw privacy.