Carcavelos is een kleine DOC dat gelegen is in de Estremadura, ten westen van Lissabon, aan de monding van de Taag. Carcavelos is gelegen in de gemeenten Cascais en Oeiras. Qua oppervlakte is het de kleinste DOC van Portugal. Deze wijn is momenteel nauwelijks bekend buiten de landgrenzen.
De wijnen zijn 'generoso' wijnen, ze worden versterkt met alcohol opdat men een typische aperitief of dessertwijn bekomt.

Villa Oeiras is de enige overgebleven producent van Carcavelos en is ontstaan uit een partnerschap tussen het Ministerie van Landbouw en de gemeente Oeiras in 1983.

Carcavelos is de kleinste wijn appellatie in Portugal. Het ligt ten westen van Lissabon, tussen de dorpjes die aandoen als de buitenwijken van de hoofdstad. In het laatste deel van de 20e eeuw werd er in deze omgeving flink geürbaniseerd en moesten de wijngaarden plaatsmaken voor woningen en ander onroerend goed. Uiteindelijk bleef er slechts 25 hectare aan wijngaarden over waarvan Villa Oeiras, de enige actieve producent, de helft bezit. Ondanks de erkenning die de wijn in het verleden heeft gekregen, is het succes ervan altijd uitgebleven. Maar vandaag de dag is Carcavelos een van de meest zeldzame wijnen van Portugal.




Bezig met laden...

De wijnbouw in Carcavelos is reeds zeer oud. In de achttiende eeuw was dit gebied, dat onder bescherming stond van de toenmalige eerste minister Marquês de Pombal, reeds bekend om haar wijnen. In het begin van de negentiende eeuw werden de wijnen vooral naar Engeland geëxporteerd.

Het DOC decreet ontstond in 1908, dat betekend dat je aan het volgende moet voldoen :
Het alcoholpercentage moet minstens 15% bedragen, de opbrengst mag maximaal 55 hectoliter per hectare opleveren.
Het maximale suikergehalte mag 15 gram per liter bedragen en er mag pas gebotteld worden na 2,5 jaar opslag.

Het decreet erkent volgende appellaties: DOC Carcavelos rood en wit.
De rode wijnen moeten voor minstens 75% bestaan uit de druivenrassen castelão en preto martinho. De witte wijnen moeten voor minstens 75% bestaan uit de druivenrassen arinto, boal, ratinho en galego dourada.

Er wordt vergiste zonder schillen, pitten of stelen en dit zowel bij de witte als bij de blauwe druiven. Er wordt vaak droog gevinifieerd, waarna op het einde van de gisting alcohol wordt toegevoegd tot minimaal 15%. Het uiteindelijke alcoholpercentage ligt tussen de 17,5 en 18,5 %. De veroudering van de wijnen vindt plaats op houten vaten. De kleur van de wijn is amberkleurig. Carcavelos wijnen lijken enigszins op tawny ports. De wijn heeft een typische notenaroma (amandel, hazelnoot). Zeer oude reserva’s zijn fluweelzacht en zeer delicaat. Aanbevolen wordt de wijnen koud te serveren.


NIX18 NIET ROKEN -NIET DRINKEN

IM-PORT.nl biedt producten met alcohol aan. Wanneer u verder gaat verklaart u minimaal 18 jaar oud te zijn.

Daarnaast bevat deze site cookies Lees meer over uw privacy.