Als de jongste telg in de Port familie, heeft Rosé port of Pink port nog niet de reputatie van de andere stijlen met hun eeuwenoude tradities. Rose port is geen mengsel van witte en rode port, zoals vaak gedacht wordt, maar eigenlijk is het een Ruby port en wordt dus gemaakt van rode druiven, dezelfde als voor de rode portsoorten. Doordat er een kortere blootstelling is aan de druivenschillen behoudt de portwijn zijn licht helderrode of roze kleur.

De port heeft kort gelegen, vaak minder dan drie jaar. Het is een zoete fruitige, maar vooral frisse port voor warmere dagen. Je kunt het namelijk uitstekend koud (bijna ijskoud) drinken. 
Bezig met laden...

Pink port

Pink port of Rosé port is niet alleen aantrekkelijk om te zien, het smaakt ook nog eens fenomenaal. Deze nieuwkomer in de wereld van port bewijst geen eendagsvlieg te zijn. Rosé port is helemaal hip en smaakt verrukkelijk. De zachtroze kleur van de drank verraad al een beetje de smaak; deze jonge telg in de port-familie is fruitig, fris en zoet. Dit maakt het een veelgekozen soort voor het gebruik in cocktails. Deze variant bleek al snel uitstekend uit de verf te komen in combinatie met tonic, prosecco en meer!

Pink port in cocktails

Rosé port bestaat uit een basis van zowel rode als witte druiven. Alle ingrediënten samen zorgen voor een fruitig geheel. Alles aan deze port is zomers, het wordt dan ook vaak gebruikt als onderdeel van een tropische cocktail of bij een zomerse salade. Het bekende mixdrankje port tonic met deels port, deels tonic en een citroenschijfje, doet het goed in de horeca, net als Pink Port Royal; een mix van pink port, prosecco en een klein scheutje cointreau. Maar ook enkel pink port maakt een heerlijk verkoelend drankje, bij voorkeur koud geserveerd met een schijfje sinaasappel. Een ijsblokje of crushed ice misstaat deze zomerse, jonge port ook niet.

Vernieuwend

Rosé port is een geheel nieuwe categorie. U zult er (nog) geen exemplaren van vinden die een rijpingsproces van vele tientallen jaren achter de rug hebben, het drankje bestaat namelijk pas sinds 2005. De wijnmakers van Croft waren de eerste die dit nieuwe hoofdstuk durfden te openen, en niet zonder succes. Ook de niet doorgewinterde port drinkers kunnen een glaasje rosé port vaak wel waarderen. Inmiddels zijn er verschillende merken die ook rosé port opnemen in hun productie en ontstaan er vanzelfsprekende nieuwe variaties op deze heerlijke drank. En ook de import van rosé port vanuit het noorden van Portugal is de laatste jaren goed op gang gekomen. Gelukkig is deze drank dus ook in Nederland
verkrijgbaar.
 


NIX18 NIET ROKEN -NIET DRINKEN

IM-PORT.nl biedt producten met alcohol aan. Wanneer u verder gaat verklaart u minimaal 18 jaar oud te zijn.

Daarnaast bevat deze site cookies Lees meer over uw privacy.