Bezig met laden...

Zoete witte port

Witte port valt bij veel mensen in de smaak vanwege het frisse, zoete karakter. Het gebruik van exclusief witte druiven zorgt voor een Portugese wijn met een heldere kleur en smaak. Een prettige smaakbeleving voor aanvang van het diner, of juist als afsluiting van de maaltijd of avond. Zoete witte port is allang niet meer een drankje alleen voor de Portugezen. Inmiddels kan men over de hele wereld genieten van deze delicatesse die afkomstig is uit de regio rond Porto en de Douro-vallei.

Zoete witte port in productie

De vraag naar zoete witte port is de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Behalve dat wijn en port in z’n algemeenheid aan populariteit heeft gewonnen, is een verklaring hiervoor dat witte port vaak vriendelijk geprijsd is. Zonder een exorbitant bedrag neer te hoeven leggen heeft men toch een traditioneel geproduceerde, smaakvolle port. En met de grote vraag is ook het aanbod aan kwalitatieve zoete witte port toegenomen. Port werd in het verleden al één van Portugal’s meest succesvolle exportproducten, onder andere omdat het vriendelijker geprijsd was dan wijnsoorten uit andere landen. Tegenwoordig is port een belangrijk deel van de Portugese cultuur en kunnen liefhebbers over de hele wereld genieten van steeds nieuwe wijncreaties uit het land.

Bijzonder proces

De smaak van zoete witte port komt voort uit een uniek productieproces waaraan specifieke regels voor gelden. Na het pletten van de druiven wordt de sap gefermenteerd voor 1 tot 4 dagen. Het proces van fermentatie wordt halverwege gestopt door toevoeging van “aguardente”. Wat overblijft is een alcoholische drank met een relatief hoog gehalte aan natuurlijke suikers. Een zoete, frisse smaakmaker dus. De volgende stap is rijping van de drank in houten vaten voordat het gebotteld wordt en kan worden aangeboden aan de wijnliefhebber. De meeste soorten witte port ondergaan geen rijpingsproces dat tientallen jaren in beslag neemt, maar worden voor port-normen al snel gebotteld. Uitzondering zijn er wel, old white port en White Colheita Port. Maar de doorsnee zoete witte port is vooral relatief jong, verfrissend en perfect voor de zomer. Bij voorkeur wordt het dan ook koud geserveerd of “on the rocks”.

Het zomerse imago van zoete witte port verklaart ook het succes van het gebruik in “port tonic”. Hoewel mixdrankjes en cocktails niet door elke portliefhebber wordt gewaardeerd, is de mix van witte port, tonic en een schijfje citroen erg in trek bij een breed publiek. De sprankelende tonic en het vleugje citroen maakt het ook aantrekkelijk voor niet-wijndrinkers. Port tonic wordt veelvuldig geserveerd in clubs en discotheken, maar staat ook op de menukaart van veel cafés en restaurants.


NIX18 NIET ROKEN -NIET DRINKEN

IM-PORT.nl biedt producten met alcohol aan. Wanneer u verder gaat verklaart u minimaal 18 jaar oud te zijn.

Daarnaast bevat deze site cookies Lees meer over uw privacy.