Douro wijnen

Vanaf de 18e eeuw produceerde de regio bijna uitsluitend Port. Pas in 1952 begonnen wijnmakerijen voorzichtig onversterkte Douro wijnen op de markt te brengen. Douro-wijnen wonnen aan populariteit in de daaropvolgende decennia, wat leidde tot een explosie van de wijngaardproductie in de subregio Douro Superior. De vraag naar de onversterkte wijn van Douro is zo sterk gegroeid dat deze nu ongeveer 50% van de productie van de regio uitmaakt.

De wijnen kenmerken zich door een volle fruitige smaak doordat de druiven dezelfde zijn als voor de port. Wel zijn de wijnen vaak droog in tegenstelling tot port en leidt de verdere fermentatie (die bij portwijnen afgebroken wordt) juist tot een heel krachtige en in het geval van witte wijnen een heel frisse smaak. Waarbij de mineraliteit die in de leisteen bodem zit echt een plek vindt in de smaak.
Bezig met laden...
  • access_time Tot 26-6 alleen verzending woensdag / vrijdag
  • place Ook afhalen in onze winkel in Zwolle
  • local_shipping Vanaf € 60,- gratis bezorging in heel NL

Douro D.O.C.

Douro is een DOC (Denominação de Origem Controlada) in de noordoostelijke provincie Trás-os-Montes e Alto Douro. De regio produceert zowel versterkte als onversterkte wijnen. De Douro Regio kan worden onderverdeeld in drie verschillende subzones. Baixa Corgo heeft de hoogste opbrengst in wijen. Het bergachtige Cima Corgo heeft de beste reputatie op het gebied van kwaliteit. Het gebied is zo bergachtig en de grond zo hard en leisteen dat wijngaarden worden aangeplant op terrassen die eeuwen geleden met de hand of later met dynamiet zijn uitgehouwen. De Douro Superior is het meest oostelijke deel van de Douro Regio. Gelegen tegen de Spaanse grens, is dit het grootste, meest dorre en dunst beplante regio in Douro. Dit is de locatie van de meeste nieuwe wijngaarden.

Oudste wijngebied

De Douro, erkend sinds 1756, is 's werelds eerste wijngebied en wordt beschermd als UNESCO-werelderfgoed. In Douro wordt al sinds het Romeinse Rijk wijn gemaakt. 

De Douro is een van de meest bergachtige regio's van Portugal. Het landschap is werkelijk adembenemend - wijngaarden uitgehouwen in torenhoge bergen kijken uit op de rivier de Douro beneden. Omdat de wegen zo bochtig zijn als de rivier en het openbaar vervoer slecht is, is het toerisme beperkt en is de Douro historisch gezien bijna uitsluitend gewijd aan het produceren van Port. Onlangs heeft zich echter een toeristenindustrie ontwikkeld met rivierexcursies die vertrekken vanuit Porto en zich wagen in het wijnland van Douro. Porto, de kuststad die fungeert als het commerciële knooppunt van Douro, is een van de oudste stedelijke centra van Europa. Porto, dat in de Romeinse tijd als havenstad werd gesticht, is een UNESCO-werelderfgoed. Zijn verbluffende architecturale en gastronomische erfenis viert zijn eeuwenlange ononderbroken geschiedenis.


NIX18 NIET ROKEN -NIET DRINKEN

IM-PORT.nl biedt producten met alcohol aan. Wanneer u verder gaat verklaart u minimaal 18 jaar oud te zijn.

Daarnaast bevat deze site cookies Lees meer over uw privacy.