De basis tawny port biedt een toegankelijke en aangename drinkervaring, met een gebalanceerd smaakprofiel dat fruitigheid, nootachtigheid en subtiele karameltonen combineert. Het is een goede introductie tot de wereld van tawny portwijnen en kan op diverse momenten en manieren worden genoten.
Als aperitief: Koel geserveerd, werkt het goed als een aperitief om de eetlust op te wekken.
Bij desserts: Combineert uitstekend met desserts zoals crème brûlée, pecannotentaart, of appeltaart.
Met kazen: Past goed bij zachte kazen en noten.
Bezig met laden...

Een normale tawny port, ook wel "basic" tawny port genoemd, is een portwijn die een kortere rijpingsperiode heeft ondergaan in houten vaten, meestal tussen de 3 en 5 jaar. Dit type tawny port is toegankelijker en minder complex dan de oudere, langdurig gerijpte tawny ports zoals de 10, 20, 30, of 40 jaar oude varianten.

Een basis tawny port heeft een amberkleurige tot lichtbruine tint, die ontstaat door de korte periode van oxidatieve rijping in eikenhouten vaten. Het bevat nog steeds fruitige tonen, maar deze zijn minder intens dan bij ruby port. Denk aan gedroogde vruchten zoals rozijnen en vijgen. Lichte noten van amandelen en walnoten beginnen zich te ontwikkelen. Daarbij subtiele karamel- en toffeetonen door de vatrijping. Ook kunnen mildere specerijtonen zoals kaneel en vanille aanwezig zijn.

Het bouquet van een basis tawny port omvat hints van gedroogd fruit, lichte kruiden en een vleugje hout. Deze portwijn heeft een zachte en soepele textuur, met een medium body en een aangename, niet al te zware afdronk.

Productieproces
Druivenoogst en gisting: Net als bij andere portwijnen worden de druiven handmatig geoogst en gefermenteerd. De fermentatie wordt gestopt door het toevoegen van een wijndistilaat waardoor een versterkte wijn ontstaat.
Rijping: De wijn wordt overgebracht naar houten vaten voor een rijpingsperiode van 3 tot 5 jaar. Tijdens deze periode vindt oxidatie plaats, wat bijdraagt aan de verandering in kleur en smaak.
Blending en bottelen: Na de rijping worden verschillende batches gemengd om een consistente smaak en kwaliteit te bereiken. De wijn wordt vervolgens gefilterd en gebotteld, klaar voor consumptie.


NIX18 NIET ROKEN -NIET DRINKEN

IM-PORT.nl biedt producten met alcohol aan. Wanneer u verder gaat verklaart u minimaal 18 jaar oud te zijn.

Daarnaast bevat deze site cookies Lees meer over uw privacy.