Een crusted port is een typisch Engelse stijl port. Portvaten werden met schepen naar Engeland vervoerd, waarbij port van verschillende oogstjaren samengevoegd werden tot een mooie wijn, die vervolgens nog een max. 3 jaren verder rijpen op vat, waarna ze gebotteld werden.

Het jaartal dat op de port staat is het jaar van botteling. De port is zeker qua smaak vergelijkbaar met een (oudere) vintage en is direct dinkbaar, maar kan ook nog zeker 10 jaar verder rijpen op fles. 

De naam Crusted komt van het sediment of droesum dat je ook terugvind in Vintages en ongefilterde wijnen, wat bij het rusten (vroeger meer dan nu) een korst kon vormen op de port.




Bezig met laden...

Crusted port

Een vriendelijker geprijsd alternatief voor een vintage port is de zogenaamde crusted port. Sterker nog, deze variant wordt ook wel de “poor man’s vintage port” genoemd om precies deze reden. Voor een beduidend lagere prijs krijgt men een port van hoge kwaliteit, al zijn er wel een aantal duidelijke verschillen met een echte vintage port.

Crusted port of poor man’s vintage

Waar een vintage port wordt geproduceerd uit druiven afkomstig uit één oogst en één oogstjaar, is een crusted port het resultaat van twee of meerdere oogstjaren. Dit zijn wel, net als bij een vintage port, oogstjaren van uitmuntende kwaliteit. Het resultaat is te proeven in het eindproduct. De druiven zijn smaakvol en voegen optimaal toe aan de body, het aroma en de smaak van de port. De gevinifieerde druiven zullen vervolgens vier jaar doorbrengen in houten vaten om te rijpen. Daarmee is het rijpingsproces van een crusted nog niet voltooid, deze soort rijpt namelijk nog minimaal drie jaar verder in de fles voordat deze op de markt komt. Doordat deze tijd aanzienlijk korter is dan bij een echte vintage port, kunnen porthuizen deze soort aanbieden tegen een lagere prijs. Na aankoop raden de Portugezen aan om een crusted port nog een flinke tijd te laten staan. Verdere rijping van 10-30 jaar maakt volgens hen de drank op z’n allerbest, al is hij in principe na aankoop direct te consumeren en zal ook dan een uitstekende kwaliteit moeten tonen. Omdat crusted port altijd ongefilterd is, vormt zich in deze tijd bezinksel dat voor het nuttigen het best gescheiden kan worden van de wijn. Dit kan men doen door de port te decanteren: het overschenken van de wijn in een karaf. Wat achterblijft in de fles is droesem, een drab die bestaat uit wijnkristallen, tannine en meer. Dit laagje wordt ook wel gezien als een korst die de port omhuld. Dit is waar deze port z’n naam aan dankt waar hij internationaal bekend mee is geworden. De crusted port zelf smaakt het best als deze gescheiden is van deze vaste stoffen. Het decanteren van de port doet men bij voorkeur een aantal uur voor het nuttigen; enige voorbereiding voor het aanbreken van een fles is daarom aan te raden! Na het aanbreken van de fles is een crusted port nog een aantal dagen te bewaren. Een fles verspreiden over meerdere weken is daarom niet aanbevolen bij deze variant.

Concurrentie

Ondanks de voordelen van een crusted; een betaalbare port van hoge kwaliteit, is het een zeldzame soort geworden. Op de markt van portwijnen is het grotendeels verdrongen door de late bottled vintage port. Ook deze categorie vormt een prima alternatief voor de zo gewilde vintage port. Ook een LBV is makkelijk en snel te produceren in vergelijking met de vintage port, het neusje van de zalm op gebied van port. Zowel in eigen land als daarbuiten is het gemakkelijker om een LBV te vinden dan een goede crusted port, maar ze bestaan zeker nog en de liefhebbers kiezen nog altijd bewust voor deze port met z’n kenmerkende laagje bezinksel. Voor wie het niet erg vindt de wijn vooraf te moeten decanteren, of dit juist een leuk proces vindt, is de crusted port een uitstekende keuze. Vanwege het productieproces komt de smaak van een crusted port zelfs dichterbij de zo geliefde vintage port. Dit houdt in dat de port een volle, complexe smaak heeft met een groot scala aan invloeden. Een LBV is tegenwoordig het populairste alternatief voor een echte vintage port, maar de kenner moet toegeven dat de late bottled vintage variant een meer fruitige smaak heeft, gevolgd door een zelfde aroma. Een crusted port is daarom zeker het ervaren waard.
 


NIX18 NIET ROKEN -NIET DRINKEN

IM-PORT.nl biedt producten met alcohol aan. Wanneer u verder gaat verklaart u minimaal 18 jaar oud te zijn.

Daarnaast bevat deze site cookies Lees meer over uw privacy.