Bezig met laden...
  • access_time Voor 18.00 uur besteld, zelfde dag verzonden
  • place Ook afhalen in onze winkel in Zwolle
  • local_shipping Vanaf € 60,- gratis bezorging in heel NL

Fine ruby port

Wie een reis maakt naar het prachtige, zonnige Portugal, zal weinig moeite hoeven doen om een fine ruby port te vinden. Port is de nationale trots van Portugal en één van de belangrijkste exportproducten in het land. Een ruby port is een fruitige smaaksensatie die vaak heel redelijk geprijsd is. Een fine ruby port doet het goed naast de maaltijd, maar kan ook gebruikt worden tijdens het koken. Geen wonder dat de Portugezen zo dol zijn op deze drank, die overigens is vernoemd naar de regio waar hij van oudsher wordt gemaakt: Porto, in het noorden van Portugal.

Fine ruby port voor export

Fine ruby port bestaat in de basis uit rode druiven uit een wijngaard in Porto. Belangrijk aan authentieke port is dat de druiven ook in deze regio worden verwerkt en gevinifieerd. Pas als het rijpingsproces is voltooid, wordt het geëxporteerd voor de verkoop. En niet alleen verkoopadressen binnen Portugal staan te springen om een fine ruby port. Over de hele wereld hebben wijnliefhebbers ook een voorliefde voor port. Port is doorgaans een iets zoetere wijn, in het geval van ruby port wordt dit gecombineerd met een fruitige smaak.

Het succes van port heeft ook een duidelijk zichtbare keerzijde. Er is inmiddels veel namaak in omloop. Port-achtige wijnen die worden gemaakt in andere landen of zelfs op heel andere continenten. Maar hoewel over smaak niet te twisten valt. is een vereiste aan authentieke port dat het afkomstig is uit de Douro-regio in Portugal. Onder streng toezicht van het IVDP, het port-wijn instituut van Portugal, wordt port gemaakt die voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. Echte authentieke port is te herkennen aan de zogenaamde selo, een sticker op de dop of de achterkant van de fles. Dankzij de selo weet de koper dat er sprake is van port die is geproduceerd in het gebied rondom Porto en tevens is gemaakt van druiven die groeiden op wijngaarden in dezelfde regio.
 

Ruby reserve port

Ruby port uit een hoger segment, ofwel een “fine ruby port”, is wat de Portugezen een Reserve Ruby of een Ruby Reserve noemen. Waar de standaard ruby port wijd verspreid en gunstig geprijsd is, staat de Reserve Ruby een tree hoger op de wijnladder. Deze fine ruby port is gemaakt van druiven van hogere kwaliteit en ondergaat een langer rijpingsproces. Gemiddeld ligt deze wijn 5 á 7 jaar op de planken voordat de consument er van kan gaan genieten. Deze port wordt vaak geserveerd bij of na de maaltijd, maar misstaat ook niet temidden van een aantal gerechten. Een bekend voorbeeld is rode portsaus, een siroop op basis van een fine ruby port om te serveren bij vleesgerechten. Het knusse najaar is in alles te proeven met een wildgerecht dat wordt gecomplimenteerd door een goede rode portsaus. En minstens zo “herfstig” zijn stoofpeertjes die op een laag vuurtje hebben geprutteld in een fine ruby port en zo op smaak komen alvorens ze geserveerd worden.

Crème de la crème

De echte geluksvogel is echter in het bezit van de “crème de la crème” onder de ruby port; vintage port. Deze fine ruby port wordt verkocht na soms vele tientallen jaren van rijping en worden uitsluitend gemaakt van de beste druiven, afkomstig uit één oogst. Alleen extreem goede druivenjaren worden uitgeroepen tot vintage jaren, wanneer men voldoende druiven heeft om de hoge kwaliteit van een vintage te evenaren met één oogst. Voor zo’n pareltje betaald de kenner wel een stevige prijs. Gelukkig is er voor de doorsnee liefhebber veel variatie in de categorie ruby port. Een fine ruby port om van te genieten tijdens een avond met familie of vrienden is er te vinden in elke prijsklasse.

 


NIX18 NIET ROKEN -NIET DRINKEN

IM-PORT.nl biedt producten met alcohol aan. Wanneer u verder gaat verklaart u minimaal 18 jaar oud te zijn.

Daarnaast bevat deze site cookies Lees meer over uw privacy.