Quinta do Noval Vintage Port wordt gekenmerkt door zijn zuiverheid van fruit en een fijne en delicate kwaliteit die typerend is voor de wijnen van het landgoed in het algemeen, maar specifiek voor de Vintage Ports.
Kleine oplage
Quinta do Noval volgt zijn eigen weg wat betreft Vintage Portwijnen. Als ze geloven dat ze wijnen hebben met de kwaliteit en persoonlijkheid van de Quinta do Noval Vintage Ports van voorgaande jaren, aarzelen ze niet om ze te declareren en te bottelen, zelfs als dat betekent dat ze dit in opeenvolgende jaren moeten doen en, zoals vaak het geval is, dan bottelen slechts een paar honderd kisten Quinta do Noval Vintage Port
Natuurlijk, in grote jaren, wanneer er unanimiteit is onder de portwijnproducenten die allemaal een vintage declaren, verklaart Quinta do Noval ook zijn wijn en misschien in grotere hoeveelheden dan normaal. Maar in elk jaar zijn de eisen in het proeflokaal van Noval altijd extreem streng, en zelfs in de meest genereuze jaren is het aangegeven volume Vintage Port extreem klein: maximaal 15% van de productie In het geval van 2021 vertegenwoordigt de selectie van 1500 dozen van 12 flessen 4% van de totale productie.
2021
Het wijnbouwjaar begon met een zeer natte winter, gevolgd door milde temperaturen tot aan de lente. Deze twee omstandigheden leidden tot een vroege ontkieming van de wijnstok in maart. De maand april zorgde voor regelmatige regenbuien die positief bijdroegen aan de waterreserves in de bodem.
De bloei vond vroeg plaats, begin mei, wat leidde tot een vroege oogst. Juni was een moeilijke maand, erg heet en vochtig, met regelmatig onweer en hagel die de hele regio troffen.
Gelukkig heeft Quinta do Noval geen last gehad van dit slechte weer.
Het milde weer in juli begon het karakter van deze vintage te bepalen, omdat het in schril contrast stond met de recordtemperaturen van vorig jaar in dezelfde maand. De milde omstandigheden hielden aan tot in augustus en leidden tot een langzame en regelmatige rijping van de druiven, met minder uitdroging dan in 2020.
Op 26 augustus is begonnen met het oogsten van de rode druiven. Portwijnmost had zeer aantrekkelijke aroma's. op 2, 13 en 24 september waren er een reeks zware regenbuien . Hierop is de oogst drie dagen na de eerste twee regenbuien opgeschort om de druiven weer te laten rijpen.
Na het herstel was er een positieve (fenolische) evolutie in alle variëteiten tijdens zonnige dagen met milde temperaturen gedurende de rest van de maand. De gebruikelijke pieken in waarschijnlijke alcoholmetingen zijn nooit voorgekomen, dus verlengden ze de oogst zo veel mogelijk om alle percelen te laten rijpen. We waren eindelijk klaar met op 8 oktober, met een heldere lucht en gematigde temperaturen.
Vinificatie
De druiven worden met de voet in de persen getrapt om de most te verkrijgen, en vervolgens geweekt tijdens de gisting om de best mogelijke extractie van aroma's, kleur en tannines te verkrijgen.
Veroudering
De wijn rijpt 18 maanden in eikenhouten vaten, in de geacclimatiseerde pakhuizen van de Quinta in de afgebakende Douro-regio, voordat hij wordt gebotteld.