Declaratie
Quinta do Noval kenmerkt zich door zijn puurheid van fruit en een fijne, delicate kwaliteit die typerend is voor de wijnen van het huis in het algemeen, maar in het bijzonder in de Vintage Ports. Evenwicht, harmonie, finesse en elegantie kenmerken de Vintage Ports, die alleen worden gedeclareerd als zekeris dat het jaar opbrnest heeft, hoe klein ook, die het waard is om de naam van Quinta do Noval Vintage Port te mogen dragen.
Noval volgt zijn eigen weg in zijn benadering van Vintage Port. Als ze geloven dat de wijnen de kwaliteit en persoonlijkheid hebben om zich te meten met de Quinta do Noval Vintage Ports van voorgaande jaren, dan zullen ze het bottelen en declareren, zelfs als dit betekent dat er meerdere jaren achter elkaar een port wordt gedeclareerd en ook als er slechts een paar honderd kisten te bottelen zijn.
Selectie
Maar ongeacht het jaar, de selectienormen zijn uiterst rigoureus, en de volumes van Vintage Ports zijn altijd extreem klein, tot maximaal 15% van de productie. In het geval van 2020, zijn er 1055 kisten van 12 flessen gebotteld; 7% van de productie.
2020
Het jaar 2020 was een warm en droog jaar, met een lange rijpingstijd en een vroege oogst, aangezien de druiven begin september volledig rijp waren. De resulterende wijnen zijn: extreem rijk en krachtig, volumineus, sensueel, met een grote dichtheid. De tanninestructuur is immens, maar met opmerkelijke finesse.
De Quinta do Noval Vintage is ongewoon krachtige en rijk, maar behoudt toch de puurheid en frisheid van Pinhão-valleifruit dat typerend is voor Noval-wijnen. Zoals gewoonlijk was er een strenge selectie van de beste partijen wijn uit verschillende percelen door het hele landgoed, met dit jaar drie verschillende partijen wijn van de Pinhão-vallei en een uit de Roncão-vallei die. De oogst was erg kort, van 1 tot 22 september.
In 2020 was de tijd om het juiste moment te kiezen om te plukken erg kort en daardoor was de capaciteit van onze drie verschillende lagar-wijnhuizen (hier worden druiven gestampt) ten volle gebruikt. De resulterende wijnen zijn puur en aromatisch, met opmerkelijke dichtheid. Er is voor gekozen om iets hogere restsuikers toe te staan dan normaal en het resultaat is een harmonie en rijkdom die past bij dit prachtige jaar op
Vinificatie en rijping
Druiven worden te voet betreden om de most te verkrijgen, daarna macereren ze in de lagares, de traditionele stenen tanks van de Quinta, om de best mogelijke extractie van aroma's, kleur en tannines tijdens fermentatie. Het is 18 maanden gerijpt in houten vaten in de door airconditioning gecontroleerde kelders van de Quinta, in het gebied van de Douro-vallei voor het bottelen.