Oude port

Oude port staat ook wel bekend als tawny port. Oude port is niet te missen vanwege de zo herkenbare oranje tot bruine kleur van de drank. Deze kleur en de bijbehorende smaak zijn het resultaat van de rijping van de drank in grote, houten vaten. De oxidatie die plaatsvindt tijdens de rijping op hout zorgt voor de volle, zachte smaak van een echte tawny port.

Tawny port is erg in trek omdat het goed te combineren is bij veel gerechten. Afhankelijk van het rijpingsproces en de druiven die aan de basis stonden van een fles port, is de smaak in staat om diverse gerechten te complimenteren. De leeftijdsaanduiding op een fles oude port is hierbij van cruciaal belang om meer te weten te komen over het gebruik ervan en de te verwachten smaak. Waar een jonge tawny port bestaat uit smaakvariaties van vers, rood fruit, neemt oude port steeds complexere smaken aan naarmate de jaren gaan tellen. Wie een oude port van 30, 40 jaar of ouder proeft, zal smaken ontdekken als vanille, walnoten, karamel en zelfs tabak en leder. Hieronder leest u meer over port met leeftijdsindicatie. Ontdek welke uw favoriet zou kunnen worden!

10 jaar oude port is nog relatief jong en daarom fruitiger van smaak. Toch is de typische smaak en kleur van een oude port aanwezig, waarmee de 10 jaar oude port een fijne combinatie vormt met gerechten met (wal)noten, paté en geklaarde bouillon soep. Ook bij desserts op eierbasis misstaat deze tawny niet.

20 jaar oude port is rijker van smaak dan z’n jongere voorganger en doet het goed samen met oude kaas, foie gras, paté en vlees met notenvulling. Een 20 jaar oude port komt ook prima tot z’n recht samen met zoete desserts als pudding, fruitcake en amandeltaart.

30 jaar oude port is complex van smaak en geeft duidelijke hints van gedroogd fruit, vanille, karamel en meer. Vanwege het uitgebreide rijpingsproces is een 30 jaar oude port kostbaarder in aanschaf, maar meer dan zeker de moeite waard. Meerdere grote porthuizen hebben tawny port met deze leeftijdsindicatie in de handel, waaronder Maynard’s, Ramos Pinto en S. Leonardo.

40 jaar oude port is met recht oude port te noemen. Deze drank heeft voldoende tijd gehad om tot een overheerlijke, complexe smaak te komen. Oude port wordt vaak aangegeven met leeftijdsindicatie van “40 jaar oude port en ouder”, waarbij de leeftijd nog eens kan verdubbelen.

50 jaar oude port staat bol van de unieke smaken en aroma’s: noten, vanille, karamel, leder en tabak komen te pas aan deze tawny port. Officieel wordt 50 jaar oude port ook very “very old tawny port” genoemd. Een exclusief product dat door befaamde porthuizen op de markt wordt gebracht.

60 jaar oude port is eveneens één in de categorie “very old tawny port”. Dankzij het tijdrovende productieproces en de sublieme smaakbeleving is 60 jaar oude port prijzig te noemen, maar voor de liefhebber zeker de moeite waard.

80 jaar oude port valt zelfs in de categorie very old port onder de hogere klasse. Een port die een gemiddeld mensenleven de tijd heeft gekregen om optimaal op smaak te komen is een lust voor de zintuigen en daarmee een “must have” voor portliefhebbers.

90 jaar oude port is tawny port in al z’n rijkdom. De smaak, de aroma en de kleur zijn optimaal ontwikkeld en de smaakbeleving is ongeëvenaard. Het is slechts aan weinig mensen besteed om een 90 jaar oude port te mogen proeven.

100 jaar oude port is de ultieme belevenis onder de very old tawny port. Een eeuw lang aan rijping en oxidatie om tot de meest rijke smaak te komen. Dit soort port is het walhalla voor de liefhebber van tawny port, maar niet makkelijk te verkrijgen.
NIX18 NIET ROKEN -NIET DRINKEN

IM-PORT.nl biedt producten met alcohol aan. Wanneer u verder gaat verklaart u minimaal 18 jaar oud te zijn.